Їдальня

«Турбота про здоров’я-це найважливіша праця вчителя. Від життєрадісності,бадьорості дітей залежить їх духовне життя,світогляд,розумовий розвиток,міцність знань, віра в своїсили»

В.О.Сухомлинський

На виконання ст. 25 Закону України «Про освіту», п.3 ст. 22 Закону України «Про загальну середню освіту», спільного наказу МОЗУ та МОНУ від 01.06.2005 року № 242/329 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах» та з метою створення сприятливих умов для навчання та виховання учнів, розвитку та зміцнення здоров’я у закладі проводиться роз’яснювальна робота серед учнів 5-11 класів, вчителів, батьків щодо якісного та повноцінного харчування.

Класні керівники проводять анкетування учнівського та батьківського колективів, під час якого ураховуються побажання дітей та їх батьків щодо складання меню.

Стан гарячого харчування розглядається на засіданні Ради профілактики, нараді при директорі, оперативних нарадах та батьківських зборах.

Продукти харчування та продовольча сировина надходить до закладу разом із супровідними документами, які свідчать про їх походження та якість. Медичною сестрою  здійснюється постійний контроль за приготуванням їжі  на харчоблоці та її якістю, температурним режимом холодильного обладнання, ведеться облік журналів сирої і готової продукції.          

У порівнянні з минулими роками покращилося постачання продуктів м’ясо-молочної групи, свіжих фруктів, овочів, що дозволило урізноманітнити  

У закладі великий вибір буфетної продукції. Щоденно пропонуються учням соки, фрукти, салати, бутерброди, молочнокислі продукти, солодощі та ін.

З метою забезпечення дітей водою гарантованої якості, для профілактики інфекційних захворювань та захворювань, що викликані хлорорганічними сполуками, в шкільній їдальні встановлено  доочищувач питної води.            

Харчоблок шкільної їдальні забезпечений відповідними кадрами. Працівники володіють технікою приготування їжі, дотримуються санітарно-гігієнічних норм та своєчасно проходять медогляд.. Постійно розробляють і впроваджують у виробництво нові рецепти.

Правила поведінки в їдальні

Правила поведінки в їдальні

  1. Під час обіду в їдальні належить дотримуватися хороших манер і поводитися пристойно.
  2. Учні повинні шанобливо ставитись до працівників їдальні.
  3. Учні приходять в їдальню після закінчення уроку у визначений час.
  4. Розмовляти під час обіду слід неголосно, щоб не турбувати тих, хто їсть поряд.
  5. Вживати їжу і напої, придбані тільки в їдальні.
  6. Учні прибирають стіл після вживання їжі.
  7. Учні дбайливо ставляться до майна шкільної їдальні.
  8. Учні мають право взяти в їдальню принесений з дому сніданок.
  9. Забороняється приходити в їдальню у верхньому одязі.
  10. Забороняється виносити їжу з їдальні.
Організація харчування

Раціональне харчування учнів – одна з умов створення здорового середовища в загальноосвітніх установах, зниження негативних ефектів і наслідків функціонування системи освіти. Недостатнє надходження поживних речовин у дитячому віці негативно позначається на показниках фізичного розвитку, захворюваності, успішності, спричинює прояву обмінних порушень і хронічної патології. Найважливішою умовою для підтримки здоров’я, високої працездатності й витривалості людини є повноцінне й правильне харчування. Харчування повинне бути збалансованим, протягом дня дитина повинна одержувати необхідний для цього мінімум харчових і мінеральних речовин. Якщо врахувати, що більшу частину часу діти проводять у школі, то й повноцінно харчуватися вони повинні в школі.  Тому в режимі роботи школи важливе місце відводиться організації раціонального збалансованого харчування відповідно до віку і стану здоров’я дітей, а саме:

– здійснюється контроль за організацією та якістю надання послуг з харчування учнів та вихованців ГПД;

– щомісяця проводиться моніторинг харчування учнів, звітна інформація надається до  відділу освіти;

– здійснюється контроль за виконанням  норм харчування, який становить  100%.

З метою соціального захисту учнів пільгових категорій  безкоштовним гарячим  харчування в закладі охоплені:  діти-сироти та позбавлені батьківського піклування,  діти з багатодітних сімей, які опинилися в скрутних життєвих обставинах,  діти-інваліди.
Гарячими обідами охоплені вихованці групи продовженого дня – 100%.
В закладі великий вибір буфетної продукції. Щоденно пропонуються учням соки, фрукти, салати, бутерброди, молочнокислі продукти, солодощі та ін.

   З метою забезпечення дітей водою гарантованої якості, для профілактики інфекційних захворювань та захворювань, що викликані хлорорганічними сполуками, в шкільній їдальні встановлено  доочищувач питної води.

   Продукти харчування та продовольча сировина надходить до закладу разом із супровідними документами, які свідчать про їх походження та якість. Медичною сестрою закладу здійснюється постійний контроль за приготуванням їжі  на харчоблоці, температурним режимом холодильного обладнання, ведеться облік журналів сирої і готової продукції.

  Стан гарячого харчування розглядається на засіданні Ради профілактики, нараді при директорі та оперативних нарадах.
Харчоблок шкільної їдальні забезпечений відповідними кадрами. Працівники володіють технікою приготування їжі та дотримуються санітарно-гігієнічних норм. Постійно розробляють і впроваджують у виробництво нові рецепти.

Правильне харчування


Пам'ятка для батьків